Tišina

Tišina. Tišina i vreme. Odavno sam izbacio zidni sat iz sobe.  Iz više razloga. Prvi je bio osećaj nelagodnosti koji mi se stvarao u telu prilikom svakog  zvuka pomeranja sekundare, a drugi to što je često zastajao. Čak i sa novim baterijama. Mislim da je hladnoća zida na kojem je bio okačen jednostavno u ovim hladnim depresivnim mesecima mnogo brže izvlačila tu  pokretačku snagu iz njega. Ionako je sada doba  pametnih telefona. Neke stvari su postale prevaziđene. Definitivno više nije potreban.

Za njim je ostala rupa u zidu. Kao svedočanstvo da je tu nekada stajao on. Naravno mogao bih istu i popuniti, ali ofarbati zid istom tom nijansom žute, teško. Mogao bih prekrečiti celu površinu nekom novom žutom ili nekom drugom bojom, ali za ovu sam se nekako vezao. Neka je. Podseća me na vreme kada smo umeli da pogledamo u njega i ćuteći nastavimo da razgovaramo.

Vremenom smo shvatali da je vremena sve manje. Sada i kada se sastanemo opet vreme provodimo većim delom u tišini, samo što smo sad zaokupljeni nekim drugim spravama koje pokazuju tačno vreme. Lupkajući po njihovim ekranima, kuckajući poruke i gledajući slike nekog novootvorenog sveta i novih vidika kao da smo iskoračili iz prošlosti. Kao da smo je prerasli. Kao da smo zakoračili u neku novu virtuelnu budućnost. Tišina više i ne prija. Sada ubija poput eksera koji svakim novim zakucavanjem ostavlja novu rupu u zidu koju je nemoguće ikada više popuniti. Vremena je sve manje, a ožiljaka sve više.

Kuler računara se sve glasnije čuje. Godine su iza njega. Njegovo zujanje podseća na zvuk sekundare. Možda bi i njega trebalo da zamenim. A možda i ne. Možda će biti dovoljno samo ga skinuti i očistiti sve te naslage prašine koja  se nakupila među propelerima. Verovatno on još ima vremena. Ne preterano mnogo, ali svakako dovoljno. Samo treba poraditi na njemu. A kada završim sa njim, možda bi trebalo samo da pustim poruku: ,,Kako si?”.

Iz daljine se čuju crkvena zvona. Jer ipak, vreme uvek nadjača tišinu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s