Nove godine

Povezao sam nekoliko dana radno. Od svitanja do sumraka. Trebalo bi da sam umoran. Da padnem u krevet i odspavam veci deo sledeceg dana koji je, eto čuda, bez obaveza. Međutim, neke stvari se nikad neće promeniti. Velika šolja kafe sa mlekom, kevin burek i računar. Nikad se ne prijavljujem na inkognito. Volim da kada uključim pretraživače vidim predloge koji mi odgovaraju. Posle celodnevnog rada na veseljima na kojima radim zaista ne bih voleo kada bih došao u svoju oazu 4×4 da me zatekne predlog Sinana Sakića ili Šekija Turkovića. Naročito zato što sam njihovom stvaralaštvu već bio osuđen ceo dan. Moloko. Odavno ga nisam slušao. Poznati osećaj. E, to je stvar koja budi neka stara sećanja. Sećanja. Čudna stvar. Umeju da podignu ali i da ukopaju. Zavisi od trenutnog stanja. To vam je poput alkohola kod dijabetesa. Prvo te naglo podigne, a onda te spusti do granice da ne znas da li ćeš dočekati sledeću čašicu. A ti svakako želiš sledeću.

Nekako uvek prirodno stremimo dalje. Stremeći planiramo. Planiranjem očekujemo. Očekivanjem dočekujemo. I tako dan za danom, godina za godinom. Glas Rosin Marfi prekida zvuk mesindžera.

-Gde ćeš za Novu?

Mislim šta da odgovorim. Pesma koju slušam u pozadini me upravo asocira na doček 2004. Tada sam imao 14 godina manje, ona je imala dva deteta manje i što je najbitnije 2018. se činila tako dalekom. Dok se dopisujemo, sa njenog kompa sada verovatno udara Ceca ili Karleuša, a tada smo uz glas Rosin Marfi, pa recimo tu Novu godinu dočekali kao da nam je poslednja. Upravo sam se vratio iz vojske i mislio sam da sam nepobediv. Ona je bila tu sve vreme i mislio sam da će i ostati. Šta ti je mladost?

Međutim, to vam je poput evolucije. Ja sam voleo tvrđi zvuk, ali sam zbog nje zavoleo i Moloko. Biće da sam ja nju više voleo, zato što ona recimo nikada nije zavolela Sistem. Možda je to  i glupo razmišljanje, ali u ovom trenutku mi nekako odzvanja glavom. A generalno ne znam ni što me to pita. Ona će sigurno otići negde sa svojim mužem i uživati u Sinanovim i Šekijevim hitovima. Mislim, šta ja ima tu da se ljutim. Njega je ipak volela toliko da zavoli i Sinana. Problem je verovatno u tome što  u tom procesu njene evolucije je zaboravila na ono što je nekad ona volela. Volela zbog sebe. Zaboravila na stvari koje su nju činile njom. Inteligentnom, lepom, drugačijom… A sada je poput svih drugih. Javi se, retko, sa uvek nekim glupim pitanjem. Mislim, gde ćeš za doček?! Pitaš li se gde sam svo ovo vreme? Što je najgore, i nije jedina. Mnogo ih je. Takozvanih prijatelja, poznanika, kolega, partnera… Šta sada očekujete? Da vam odgovorim, ili možda sa vama dočekam taj dan. Video sam odgovor jednog pametnog prijatelja na ovo pitanje koji bi sada zaista rado iskoristio. Ali sve se nekako suzdržavam. Onako ograđen u svojoj oazi. Mislim, definitivno sam u godinama kada doček Nove više i ne izaziva neku euforiju. A naročito ne podstiče da ga slavim sa vama koji ste celu prethodnu bili manje-više nedostupni. A za vas ostale, dokone, koje nisam ni tražio, ni zvao, a koji ste se eto sad setili mene, mislim, šta reći sem zaobiđite me. Da ste mi trebali kao društvo budite sigurni da bi vam se javio. S toga ću parafrazirati Ninu kada su je jednom ovo isto pitali.

-Za Novu godinu ću zagrliti ljude koje volim.

-Ali gde?

-Ali zar je bitno gde?

Više nije dostupna.  Vidim da je pročitala. Moloko je završio svoju sesiju. Očekujem da pretraživač sam pusti neku srodnu stvar. Umesto toga čujem glas Ace Lukasa. Klikćem na prozor Jutjuba. Lukasova reklama na Stingovog Engleza u Njujorku. 4,3,2,1 – preskoči reklamu.

Pitanje je koliko njih je preskočilo a koliko se ipak odlučilo da je odgleda i da kupi proizvod. Pa, srećna Nova godina, dragi ljudi. I kupujte ono što volite, a ne ono što vam podvaljuju na rafovima ispred stvari koje želite u životu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s